Send oss e-post info@fritthelsevalg.no
Ring oss (+47) 47 95 71 78
Bli medlem

Fritt Helsevalgs klage til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD)

Den 1. oktober strammet Legemiddelverket inn reglene for privatimport, og vi fikk bare lov å importere reseptfrie legemidler.  Kosttilskudd og vitaminer i doser høyere enn det norske myndigheter har satt som døgndose, regnes som legemidler. Høyere doser enn det som er tillatt i Norge var dermed ikke lov lenger.

Den 17.11. snudde regjeringen, og ifølge ny forskrift kan vi nå importere alle vitaminer fordi de nå er klassifisert som næringsmidler. Alle trodde at dette også gjaldt mineraler og kosttilskudd som pressen lot oss forstå. Men slik var det altså ikke!

Dermed ser vi oss nødt til å sende en ny klage til HOD med vårt ønske og krav på at vi, forbrukerne, vil ha loven tilbake til slik den var før den 1. oktober 2015! Nå gjelder det altså mineraler og kosttilskudd. Dette er naturmidler og bør også behandles som næringsmidler.

Dette er vårt første steg for å få frigjort våre rettigheter. Hvorfor skal vi i Norge ikke ha tilgang på de samme grenseverdiene som resten av Europa?

Det er en menneskerett å kunne ta vare på egen helse, samt spise en optimal diett for å forebygge sykdom.

Vi i Fritt Helsevalg fortsetter arbeider for et fullverdig helsetilbud for alle. Følg oss og vårt videre arbeid fremover. Det er mye spennende som skjer, vi har mange planer og ideer. Vi har nå de siste ukene fått bevist at det nytter.

 

Her kan du lese vårt klagebrev:

 

Hei.

Vi i forbrukerorganisasjonen Fritt Helsevalg setter stor pris på oppdateringene som er gjort på vitaminforbudet av 1.10.15.

Men fortsatt står mye igjen når det gjelder mineraler og kosttilskudd som var tillatt før 1. oktober.

Vårt ønske er å komme tilbake til tilstanden som var før 1.10! Det er dette våre medlemmer, og folk flest som trenger disse tilskudd for sine plager/kroniske plager og som føler at de får en bedre hverdag med hjelp av de mineraler/næringsmidler og kosttilskudd, så sårt ønsker.

Vi håper inderlig at alle politikere kan være brobyggere her mellom folket og de som bestemmer dette – slik som vi er brobyggere mellom folket og dere politikere.

Her er en liste over det som vi kunne handle fritt fra EU før 1 oktober.

Kosttilskudd/næringsmiddel og antioksidanter lov før 1 oktober, nå forbudt:

Flere mineraler står på legemiddelisten blant annet folsyre , jod, jern, magnesim etc.

Antioksidanter Antioksidant er en klassifisering av flere organiske substanser, altså kosttilskudd/næringsmiddel: Alpha Lipoic Acid, Ajoen, Betakaroten, Glutation, Indoler, Lykopen, Quercetin, Co-enzym Q10 grenseverdi 30mg. Dette er en ubrukbar grense. Grensen burde være på minst 200mg, Selen, Fenoler.

Liste over næringsmidler Bromelain (enzym fra barken i ananas) , Acetylcystein (N-acetyl cysteine er en aminosyre, bare planter er i stand til å lage) L-cysteine( aminosyre), Chondroitinsulfat, Melatonin, Papain (enzym fra papaya), Collagen fra fisk, kylling og dyr, og MSM.

Urter For eks Aloe vera, utenom aloe gele, og den fantastiske Black Cumin oil. Maca, og diverse tørkede sopper i kapsler. Samt mange andre flotte urter som veldig mange er avhengige av.

Vedlagt er link til urtelisten, slik at kan dere se hvor mange urter vi ikke lenger kan kjøpe fra EU, da kun de med forskriften H er tillatt.
https://lovdata.no/dok…/…/forskrift/1999-12-27-1565/%C2%A74…

Vi takker på forhånd for positiv behandling på vår henvendelse for det beste for alle forbrukere i landet vårt.

Med vennlig hilsen
FRITT HELSEVALG
Britt Hansen, leder

mobil: 966 23 173
leder@fritthelsevalg.no
www.fritthelsevalg.no

Her kan du lese Fritt Helsevalgs klage på vitaminforbudet til EFTA/ESA

Linker:

http://www.toll.no/no/felles/presse/n/nyheter/vitaminer-er-ikke-lenger-klassifisert-som-legemidler/
https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2015-11-23-1342
http://www.dagbladet.no/2015/11/16/nyheter/kosttilskudd/vitaminer/import/41983983/

1 kommentar

  1. Kjetil 7 år ago 9. august 2017

    Bra! Hvordan går det med dette? Har fått brev fra tollen om at eg har forsøkt å importere ulovlig legemiddel (NAC).

    Svar

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *