Send oss e-post info@fritthelsevalg.no
Ring oss (+47) 47 95 71 78
Bli medlem

Baksiden av covid-19

Det er snart to måneder siden Regjeringen tok en avgjørelse om å stenge store deler av samfunnet, WHO hadde nylig definert covid-19 som en pandemi og verden slik vi kjente den ble plutselig snudd på hodet. Det er ikke nødvendig med enda en artikkel om de økonomiske konsekvensene av dette valget, ei heller skal vi prøve å påberope noen rett til å si om det var rett eller galt. Det vi derimot kan er å se på baksiden av dette valget. For èn dag må det regnes ut; var dette et riktig valg, ikke bare økonomisk, men også sosialt. Hvor mange liv har blitt verre for at vi skulle beskytte de svakeste i samfunnet? Hvor mange med ulik grad av mental sykdom, som angst og tvangslidelser, eller andre som sliter med ensomhet til vanlig, har nå opplevd den verste tiden i sitt liv?

Mange barn og unge lider

Regjeringen satte ned en koordineringsgruppe som fikk mandat til å se på hvordan tiltakene rundt covid-19 har påvirket tjenestene til barn og unge, spesielt de som er sårbare. Koorderingsgruppen lanserte den 20. april 2020 en statusrapport; «Utsatte barn og unges tjenestetilbud under Covid19 pandemien»[1] som viser et nedslående bilde av tjenestetilbudet til barn i denne perioden. Stengte helsestasjoner, helsesykepleiere som er omplassert og et barnevern med hjemmekontor er noen av de negative konsekvensene rapporten viser. Om ikke resultatene fra rapporten var sjokkerende nok, tok det regjeringen ni dager å avholde pressekonferanse om rapporten[2]. Alarmtelefonen for barn og unge meldte om en økning på 100 prosent i antall hevendelser i april i forhold til mars 2020. «Familien går tett oppi hverandre, konfliktnivået øker og rus er gjerne et tema», uttalte avdelingslederen den gang[3]. Dette er en av de mindre debatterte skyggesidene bak sosial isolering; barn av foreldre som utøver vold eller sliter med rus, som muligens har blitt permittert fra jobb, puben er stengt og familien må plutselig leve rundt hverandre 24/7. Det kan det bli store konsekvenser av når tjenestetilbudet for barna er stengt eller har hjemmekontor og du må leve med foreldre som lar frustrasjonen gå utover barna eller hverandre.

Frykten i samfunnet

Noe som er vanskelig å måle er den kvantitave frykten som naturligvis har bredt seg i samfunnet etter at covid-19 fikk så å si all spalteplass i riksdekkende og lokale medier. Usikkerheten rundt viruset, mangel på medisin, de knallharde grepene og den nye hverdagen som var ukjent for de fleste, ble for mange en tung tid å møte. I påsketiden opplevde krisetelefonene til Kirkens SOS og Mental Helse en markant økning i alvorlige henvendelser[4]. Leger forteller om samtaler med pasienter som ikke våger/ønsker å gå til sykehuset grunnet frykt for covid-19[5]. Samfunnet er i en vond spiral når vitenskapen også forteller at frykt svekker immunforsvaret[6].

Er ytringsfriheten under angrep? Den norske legen som ble forsøkt stilnet

For noen uker tilbake gikk en video viralt i sosiale medier. En norsk lege med base i USA holdt med en kollega et foredrag med fokus på covid-19, helsevesenet og ikke minst statistikk de kunne presentere, med spesielt fokus fra California, hvor de praktiserer sin legepraksis. Videoen forklarer hverdagen for dem som legepersonell, de går gjennom statistikk, spesielt fokus på dødelighet og videoen ble delt av en rekke kjente mennesker, bl.a. Elon Musk:

Hvis en nå klikker på lenken Musk delte vil du se at videoen er fjernet. Youtube fjernet videoen og fjerner alle kopier av den. Youtube var raskt ute og sa at videoen er en brudd på retningslinjene deres, du kan lese uttalelsen til Youtube i denne lenken, hvor du også kan se videoen som ble slettet[7].

Youtube (Google) er ikke alene om å begrense ytringsfrihet når det kommer til covid-19; Facebook og Twitter har også oppdatert sine brukervilkår og vil slette alt de mener bestrider effektiviteten av anbefalt veiledning om sosial avstand eller andre råd som går igjen i de vestlige land. Du kan se intervjuklipp med Youtube og Facebook i denne videoen fra Fox News, som også er en god gjennomgang av sensuren som har oppstått de siste månedene.[8] Med tanke på hvilken makt aktører som Google, Youtube, Facebook og Twitter har over vår informasjonsflyt er det skremmende at de skal bestemme hvilken informasjon vi skal kunne absorbere. Det skal ikke være opp til disse selskapene å bestemme hva som er sannhet, og i bunn og grunn er det vi som forbrukere som må vurdere om vi skal legge om vanene våre til å innhente og benytte plattformer som ikke ønsker å begrense hvilken informasjon vi mottar.

Baksiden av inngripende tiltak

Det er definitivt et massivt regnskap å måle baksiden av korona-tiltakene; de økonomiske og sosiale tapene vi opplever både som samfunn og på individuelt nivå opp mot menneskeliv som ble forsøkt reddet ved massive inngrep i vår frihet. Denne artikkelen kunne vært et arbeid som aldri tok slutt. Det er lett å være etterpåklok i en situasjon som dette, men det hersker ingen tvil at unntakstilstand fører med seg en bakside som gjør livet tungt for mange. Samfunnet, politikere og vår generelle infrastruktur har blitt satt på en massiv prøve og en konklusjon de fleste av oss kan enes om er at ytterst få var forberedt på en slik massiv omveltning. Vi får håpe vi til neste runde får servert en avgjørelse som tas med et grunnlag som også beregner baksiden av tiltakene.

Les også: Vil covid-19 sørge for tvangsvaksinering av det norske folk?

[1] https://www.regjeringen.no/contentassets/3f92f45f0b384e0da0b2d89a9f55b7b6/2020-04-20-statusrapport-nr-1-fra-koordineringsgruppe-til-bfd-revidert.pdf

[2] https://www.nrk.no/norge/rapport-om-sarbare-barn-vart-ikkje-offentleggjort-for-9-dagar-etter-at-regjeringa-fekk-han-1.15005766

[3] https://www.nrk.no/norge/dobbelt-sa-mange-barn-og-unge-kontakter-alarmtelefon-1.14979882

[4] https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/70OMaW/kirkens-sos-ser-betydelig-mye-mer-angst-uro-og-bekymring-knyttet-til-corona

[5] https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/legeforeningen-urolig-ber-syke-folk-ga-til-legen-1.1692729

[6] https://www.takingcharge.csh.umn.edu/impact-fear-and-anxiety

[7] https://www.turnto23.com/news/coronavirus/watch-controversial-press-conference-held-by-two-bakersfield-doctors-that-was-pulled-down-by-youtube

[8] https://www.youtube.com/watch?v=sPrbGU0Wyh4&t=215s

1 kommentar

  1. Ella 4 år ago 12. mai 2020

    Godt poeng! Det var den tanken jeg fikk når Regjeringen meldte stenging, om de hadde tenkt igjennom hvilke konsekvenser det blir… og jeg har på følelsen at de ikke tenkte så langt. Får håpe siste to måneder er noe å ta lære av for når neste krise kommer.

    Svar

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *